VOORWOORD

… EN EEN HEEL GOED CAO-JAAR 2022!

FNV Streekvervoer-bestuurder Marco Bouma sluit op deze plek het ov-jaar 2021 af. Hij doet dat positief, maar slaagt daar helaas niet helemaal in, hoe graag hij ook wil. Maar aan zijn opgewekte wens voor 2022 valt wat hem betreft niet te tornen.

Het is bijna Kerst en we staan aan de vooravond van alweer een nieuw jaar. Dit is dé periode om het oude jaar plechtig en positief af te sluiten. Om wat dit laatste betreft gelijk maar met de deur in huis te vallen: als iéts heeft bewezen dat de medewerkers in het openbaar vervoer een vitaal beroep hebben, dan was het 2021 wel. Ondanks dat het land werd geteisterd door een pandemie, hebben zij met gevaar voor eigen gezondheid keihard doorgewerkt, de mobiliteit van de Nederlanders in gang gehouden en daarmee de economie in belangrijke mate ondersteund.

Om in de positieve sfeer door te gaan, want dat hoort nu eenmaal bij deze tijd van het jaar: dank aan de werkgevers die er aan hebben bijgedragen dat hun personeel ondanks de pandemie het werk zo veilig mogelijk hebben kunnen blijven doen. Afstandsregels, instapregels, kuchschermen, ontsmettingsmiddelen… Goed geregeld.

En dan nog iets wat in ieder geval de medewerkers in het openbaar vervoer als muziek in de oren zal klinken: gelet op het bovenstaande kunnen we niet anders dan concluderen dat er hoe dan ook geïnvesteerd zal moeten blijven worden in het ov. Mobiliteit is te allen tijde belangrijk, voor iedereen in Nederland! Daarom dient het ov toegankelijk, betaalbaar, frequent, bereikbaar én beschikbaar te zijn.

Bij dit alles horen uiteraard ook goede arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Dan is het toch jammer om te moeten constateren dat zij er nota bene sinds 1 januari 2020 (toen was er nog nét geen corona) geen (pro)cent bijgekregen hebben. Terwijl het leven een stuk duurder is geworden. Tel hierbij op het gedoe – lees: de onwil van de werkgevers – om tot goede ouderenregelingen te komen, en ik begrijp het chagrijn dat ik in de sector langzaam zie groeien.

In het kader van kerst en Nieuwjaar hebben we de bestuursleden van de Subsectorraad Streekvervoer gevraagd wat zij de sector in 2022 toewensen. Je leest hun bijdragen verderop in dit e-magazine.

Ik wil daar op deze plek graag mijn persoonlijke wens aan toevoegen. Die is, en dat zal na wat ik hierboven beschrijf niet verbazen, dat we komend jaar een goede cao voor de sector kunnen afsluiten. De medewerkers zitten te wachten op eindelijk weer eens positief nieuws. Ik ben vóór, maar voor het verkondigen van deze boodschap is de medewerking van twee partijen nodig.

Fijne feestdagen allemaal! Ook zij die een dezer dagen “gewoon” moeten werken.

Marco Bouma, bestuurder FNV Streekvervoer

Deel deze pagina