BESTE WENSEN (7)

‘IK WENS NATIONALISERING VAN HET OPENBAAR VERVOER’

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

‘TEGENWOORDIG WORDT IEDER DUBBELTJE TWINTIG KEER OMGEDRAAID’

Als hij dan toch van alles mag wensen, dan hoopt buschauffeur Maarten Sweep (Hermes) dat de overheid in 2022 het openbaar vervoer weer naar zich toehaalt en omzet in regionale of provinciale vervoersbedrijven.

Het is bijna kerst, en kort daarna Nieuwjaar. Dus fijne feestdagen en de beste wensen allemaal! Nu we het er toch over hebben: wat wensen de bestuursleden van de Subsectorraad Streekvervoer voor hun sector in 2022?

‘Ik heb eerlijk gezegd diverse wensen voor het openbaar vervoer in 2022. Zoals werken aan meer vakbondsmacht door meer jongeren aan ons te binden. Zodat we weer een factor van betekenis worden. Onze slagkracht is namelijk niet meer wat die geweest is. We zijn naar mijn bescheiden oude-mannenmening bovendien iets te veel een oude-mannenclub geworden. Om vooruit te komen zullen we ons als vakbond meer moeten gaan richten op de belangen van collega’s onder de vijftig.

‘Door die vermaledijde aanbestedingen wordt tegenwoordig in elk busbedrijf ieder dubbeltje twintig keer omgedraaid. Hierdoor staan de arbeidsverhoudingen behoorlijk onder druk. Niets is meer mogelijk, zo lijkt het wel. Bovendien is de situatie in de sector er als gevolg van covid absoluut niet beter op geworden. Integendeel. Wat een ellende allemaal.

‘Ik zie maar één oplossing. Namelijk de tegenovergestelde weg bewandelen, of liever gezegd de weg terug. Namelijk nationalisering van het openbaar vervoer. Als dat zou gebeuren in 2022, dan zou een diep gekoesterde wens van mij in vervulling gaan. En daarmee denk ik ook een wens van heel veel collega’s. Want ik zei het al: die vermaledijde privatisering… Die verrekte marktwerking… Hup, weg ermee.’

MAARTEN SWEEP: ‘… DIE VERMALEDIJDE AANBESTEDINGEN…’

Deel deze pagina