BESTE WENSEN (6)

‘WE HEBBEN POSITIEVE PRIKKELS NODIG’

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

‘NATUURLIJK ZIJN WIJ BEREID OM OOK OP KLEINERE BUSSEN TE GAAN RIJDEN’

‘Als ik voor mezelf mocht kiezen’, zegt Jack d’Hooghe (Connexxion), ‘dan zou ik wensen dat 2022 eindelijk weer eens een positieve prikkel zou bevatten voor een fatsoenlijke loonsverhoging en een generatiepact. Maar ik denk dat veel collega’s in de sector dit ook wel willen.’

Het is bijna kerst, en kort daarna Nieuwjaar. Dus fijne feestdagen en de beste wensen allemaal! Nu we het er toch over hebben: wat wensen de bestuursleden van de Subsectorraad Streekvervoer voor hun sector in 2022?

‘We zitten als sector in een moeilijke periode – corona dus – en daar komen dan ook nog eens de concessievoorwaarden bij. Je ziet dat er nog steeds een slag gaande is om het openbaar vervoer nóg goedkoper aanbesteed te krijgen. Met als gevolg bijvoorbeeld een vlucht van grote naar kleine bus – provincies die klagen dat we “lucht verplaatsen”. Dat snap ik ook wel met vaak half lege bussen, maar dat betekent niet dat wij – buschauffeurs – niet bereid zouden zijn om op kleinere bussen te gaan rijden. Graag zelfs. Maar uiteraard wel tegen onze huidige arbeidsvoorwaarden.

‘Iets anders. We hebben denk ik wel vijftien jaar een discussie gevoerd met de werkgevers over “werken naar wens”. Ze trapten op de rem omdat dit gepaard zou gaan met veel kosten voor onder meer apparatuur en computerprogramma’s. Maar nu, eindelijk, krijgen we een pilot in Alkmaar waar medewerkers hun eigen diensten kunnen kiezen. Dat vind ik bemoedigend. Met zaken als dit worden we als sector veel aantrekkelijker voor jongeren, waar we – zoals iedereen inmiddels weet – grote behoefte aan hebben.

‘En dan is er nog de vakbond zelf. Ik denk dat wanneer we ons meer op de werkvloer laten zien, we ook veel meer nieuwe leden kunnen inschrijven. Zichtbaarheid dus, dáár moeten we voor gaan.

‘Alles bij elkaar opgeteld zie ik dat wij als werknemers ons open opstellen en oplossingen zoeken waarmee we in de sector vooruit komen. Nu de werkgevers nog. “Samen op weg naar een goed 2022”, is dat een goede slogan voor het komende jaar?’

JACK D’HOOGHE: ‘WE MOETEN ONS ALS VAKBOND MEER LATEN ZIEN OP DE WERKVLOER.’

Deel deze pagina