STREEKVERVOER
EINDELIJK MEER RUST IN DE ROOSTERS
Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven, Shutterstock
‘MINDER PAUZE- EN RUSTTIJDEN LEVEREN MEER OP DAN HET AANTREKKEN VAN MEER REIZIGERS’
Eindelijk werkdrukverlagende maatregelen voor de buschauffeurs in het streekvervoer. Minder gebroken diensten en twee maal vijf minuten extra pauze per dienst. Het zijn de laatste uitvloeisels van het afgelopen cao-akkoord waarover de onderhandelende partijen het nog eens moesten worden. En nu dus zijn ge-worden.
Met dit soort resultaten kun je thuiskomen. In totaal 15 procent meer loon, een eenmalige uitkering van 1.000 euro bruto en een kwart minder gebroken diensten. Het zijn zomaar wat hoogtepunten uit de nieuwe cao Streekvervoer. Behaald na 22 stakingsdagen verdeeld over een klein jaar, dat wel, en daarmee de langste ov-staking ooit.
En dan nog was hiermee de kous voor de zomer, oftewel na het afgesproken cao-akkoord, nog niet af. Er was nog twee procent loonruimte te besteden aan werkdrukverlagende maatregelen. Alleen hoe?
Hierover hebben de werkgevers en de bonden in juli en augustus extra overlegd en ze zijn er uit. Alle chauffeurs krijgen per dienst twee keer vijf minuten extra pauze. Over de eerste vijf minuten waren de partijen het al snel eens. Maar de tweede vijf minuten hadden de werkgevers “nog niet doorgerekend”, dus die vergden vervolg-overleg. Uiteindelijk is de kogel door de kerk: het zijn twee keer vijf minuten doorbetaalde pauze geworden.
Lucht er uit geperst
FNV-onderhandelaar Marijn van der Gaag is blij met de uitkomst. ‘Jarenlang hebben de werkgevers de lucht uit de dienstregeling geperst door te knijpen in de rij- en rusttijden. Minder tijd om even te ontspannen, minder mogelijkheden voor toiletbezoek, sneller van halte naar halte; steeds meer werkdruk. Heel vervelend voor het personeel, maar de busbedrijven verdienden hier uiteindelijk meer aan dan aan het aantrekken van meer reizigers. Een perverse prikkel, al met al.’
Ook in 2018 staakten de werknemers in het streekvervoer al tegen de te hoge werkdruk. ‘Dit is het gevolg van het systeem van aanbesteden’, aldus de vakbondsman. ‘Om de financiële marges te behalen, wordt er geconcurreerd op de dienstroosters van de chauffeurs. Met de recente intense inflatie erbij was het nu genoeg en hebben we net zolang actie gevoerd tot al onze belangrijkste eisen ingewilligd werden.’
Met de extra pauzetijden, ook al is het “slechts” twee maal vijf minuten, hoopt FNV Streekvervoer een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de gigantische werkdruk. Van der Gaag: ‘Het is in ieder geval een goede eerste stap. Want dat ingrijpen nodig was, daarover was iedereen het wel eens. Ik vermoed zelfs óók de werkgevers, al hebben die zich lange tijd met hand en tand verzet.’
Ook een ruimer generatiepact
Voor wie het nog niet wist: de nieuwe cao kent een looptijd van 27 maanden tot juni 2025. De medewerkers krijgen met terugwerkende kracht tot 1 april 2023 een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto, plus sinds 1 mei een loonstijging van 5 procent. Per 1 oktober aanstaande stijgen de lonen nog eens met 4 procent en in januari 2024, juni 2024 en januari 2025 nogmaals met 2 procent per keer.
Vanaf oktober dit jaar gaat ook een tweede, verruimd generatiepact in. ‘We hadden al een pact voor medewerkers vanaf 60 jaar. Die kunnen hierdoor al langer 80 procent, oftewel vier dagen per week gaan werken voor 90 procent van hun loon en 100 procent pensioenopbouw. Dit is de zogenoemde 80-90-100-regeling. Met de extra regeling kunnen chauffeurs vanaf 63-jarige leeftijd 60 procent, oftewel drie dagen per week gaan werken tegen 80 procent van hun loon, terwijl hun pensioenopbouw volledig in tact blijft: 60-80-100) Mooie afspraak toch?’
Dat deze cao is afgesproken, wil echter niet zeggen dat alle problemen in het streekvervoer nu opgelost zijn. ‘We moeten er serieus werk van maken dat de gemaakte afspraken fatsoenlijk worden nageleefd’, zo besluit Van der Gaag.

Marijn van der Gaag: ‘Ingrijpen was nodig.’