VOORWOORD
AANTREKKELIJK STREEKVERVOER
FNV-bestuurder Edwin Kuiper snapt niets van de werkgevers in het streekvervoer die uitgerekend in deze tijd van grote personeelstekorten willen praten over verdere flexibilisering van het personeelsbestand en het nóg meer uitknijpen van de medewerkers.
Het is inmiddels een tijdje geleden en daardoor dreigen we het misschien te vergeten. Maar het cao-eindbod van de werkgevers in het streekvervoer dateert alweer van eind februari. Sindsdien is er een oorlog in Oekraïne uitgebroken, is de inflatie fors opgelopen en is het personeelstekort alleen maar verder gestegen.
Het eindbod waarmee de werkgevers de bonden overvielen was met 2,8 procent al ver onder de maat en is in de tussenliggende maanden alleen maar verder afgedreven van wat FNV Streekvervoer voor ogen heeft. Wij willen minimaal koopkrachtbehoud plús compensatie voor de eerder afgesproken nullijn voor een generatiepact dat er nooit is gekomen.
Zoals bekend zijn we in reactie op het ondermaatse eindbod van de werkgevers in het hele land actie gaan voeren. Dit was niét in de eerste plaats om onze looneis kracht bij te zetten. De financiële component is slechts één onderdeel van een cao. Er is ook nog een personele paragraaf, en die vinden wij minstens zo belangrijk. Zeker nu. Omdat we veel leden juist hierover horen klagen.
De werknemers in het streekvervoer voelen zich geschoffeerd door hun bazen. En terecht. Illustratief is de wens van de werkgevers om met de bonden in gesprek te komen over verdere flexibilisering van het personeelsbestand.

Dus nóg meer uitzendkrachten, nóg meer mensen met kleine contractjes, nóg meer tijd verplicht beschikbaar zijn en nóg meer werkdruk. En dat in tijden met grote personeelstekorten en veel uitval! Veel beter zou het zijn als de werkgevers met ons zouden willen overleggen over hoe we het streekvervoer juist aantrekkelijker kunnen maken voor nieuwe werknemers.
Dus ja, wij willen als FNV Streekvervoer betere lonen, uiteraard, maar dat willen we óók om nieuwe jonge mensen aan te trekken en zo voldoende diensten te kunnen vullen en betere roosters te krijgen. Dat zorgt voor minder uitval en minder werkdruk. Voorts vinden we dat de medewerkers gezond de eindstreep moeten kunnen halen. Dus de ouderenregeling op 61 jaar houden, een generatiepact vanaf 63 jaar en een rvu-regeling waarmee mensen eerder met pensioen kunnen.
Dit alles proberen we nu al een aantal maanden te bereiken door verspreid door het land stakingsacties te voeren. In de zomer hebben de acties even stil gelegen, maar vanaf deze maand september pakken we ze in versterkte mate weer op. Dit laatste zouden we natuurlijk liever niet doen, maar dan moet er wel weer gepraat worden. Niet over het verder uitknijpen van het personeel, zoals de werkgevers blijkbaar willen, maar over verbeteringen waardoor nieuwe mensen in het streekvervoer willen komen werken en dat ook met plezier kunnen blijven doen.
Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer