EVERT WERFT FNV-LEDEN

Samen voor een grote en sterke FNV

‘GEEN LUXE, MAAR NOODZAAK’

Tekst FNV Beeld Martin de Bouter

Als hoofdconducteur wordt Evert goed gehoord door de reizigers op zijn routes. Dat ook collega’s naar hem luisteren, blijkt wel uit het feit dat hij jaarlijks zo’n vijf tot tien van hen FNV-lid weet te maken. Evert (41) is hoofdconducteur bij de NS.

Voor Evert is collega’s lid maken de normaalste zaak van de wereld. ‘Het is onderdeel van het vrijwilligerswerk dat ik al dertien jaar doe bij de FNV.’ Maar daarnaast weet hij uit ervaring dat een lidmaatschap geen luxe is, maar een noodzaak. Als Evert met collega’s praat over de FNV, vertelt hij dan ook altijd eerst over zijn eigen ervaringen met de bond. ‘En ik vertel welke FNV-acties er zijn geweest. Zo laat ik collega’s de kracht van de bond zien.’

Een band

Deze gesprekken met collega’s voert Evert zowel aan de koffietafel, in een kraam, tijdens het flyeren of op de werkvloer. Wat volgens Evert een gesprek over de FNV makkelijker maakt, is als je een band hebt met de mensen die je aanspreekt. Omdat je ze van naam kent of weleens met ze samenwerkt.

Luisteren

Ook luisteren naar wat de ander zegt, is volgens Evert belangrijk. ‘Soms moet je dan ook gewoon ingaan op de minder gunstige meningen over de FNV. Waar mogelijk belicht ik dan de positieve onderdelen. Want over elk positief resultaat moet je als bond immers onderhandelen. Je kunt niet alles binnenhalen wat je vraagt."

Sprong

Leden werven is soms ook gewoon moeilijk. ‘Zeker als het gaat om het lid maken van jongere collega’s, die nog niet goed weten wat ze met een vakbond moeten.’ Toch kan Evert iedereen aanraden om de sprong in het diepe te wagen en ook eens een collega lid te maken. ‘In gesprek gaan over de FNV is daarbij het allerbelangrijkste.’

NODIG EEN ANDER UIT LID TE WORDEN

Voel jij je geïnspireerd door het verhaal van Froukje? En wil je net als Froukje bijdragen aan een grotere, sterkere FNV? Wacht dan niet langer en nodig ook collega’s, familie of vrienden uit om lid te worden! Wordt de ander lid? Dan ontvang jij als dank tien euro van ons.

Deel deze pagina